«Ο Πέτρος και ο λύκος»: Συνέντευξη με την Μαριλένα Καββαδά στο mama365.gr

Το παραμυθένιο έργο του Σεργκέι Προκόφιεφ, «Ο Πέτρος και ο λύκος» ζωντανεύει στο θέατρο Δαίς από τον Δεκέμβριο. Το έργο παντρεύει την αφήγηση με τη μουσική και αυτό το στοιχείο το κάνει ξεχωριστό. Η αφηγήτρια κ. Μαριλένα Καββαδά απαντά στις ερωτήσεις μας και μας εξηγεί γιατί αυτή η παράσταση είναι ιδανική για μικρούς και μεγάλους θεατές.

 

Ένα κλασικό παραμύθι όπως ο «Πέτρος και ο Λύκος» αποκτά καινούρια δυναμική με τη βοήθεια της μουσικής;

«Ο Πέτρος και ο Λύκος» γράφτηκε για να αποκαλύπτει τη μαγεία της μουσικής και θα το καταφέρνει πάντα. Αρκεί να υπάρχουν άνθρωποι με όραμα και πίστη, θάρρος κι επιμονή, οι οποίοι θα αγωνίζονται και θα δίνουν την ψυχή τους για την άρτια παρουσίαση τέτοιων έργων χωρίς να υποτιμούν σε καμία περίπτωση ειδικά τους θεατές μικρής ηλικίας. Κυρίως μάλιστα, σε περιόδους κατά τις οποίες κυριαρχούν εύπεπτα μουσικά ερεθίσματα αμφιβόλου ποιότητας.

Πιστεύετε ότι το πάντρεμα της αφήγησης με τη μουσική είναι αυτό που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον στα μικρότερα παιδιά από 3 ετών μέχρι τους εφήβους 15 ετών, στους οποίους απευθύνεται η παράσταση;

Είναι ένα ξεχωριστό πάντρεμα! Δυο διαφορετικές «γλώσσες» συνομιλούν και μας μιλούν για μια ιστορία! Λέξεις και νότες γίνονται μαγικό χαλί στον κόσμο των αισθήσεων κι αυτό είναι φανταστικό. Για όλους. Για μικρούς και μεγάλους. Προκαλώ όποιον αμφιβάλλει, να έρθει μαζί μας να μοιραστούμε τη μαγεία!

Οι πρόβες έτσι ώστε να συντονιστεί η αφήγηση με τη μουσική ήταν απαιτητικές μέχρι να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα;

Μα, φτάνει ποτέ κανείς στο επιθυμητό αποτέλεσμα; Ειδικά όταν πρόκειται να προσφέρει κάτι στα παιδιά; Νομίζω ποτέ. Όσοι δημιουργούμε έργα για παιδιά, ξέρουμε καλά ότι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθούμε να τους προσφέρουμε ό,τι καλύτερο κάθε στιγμή. Μολονότι ταυτόχρονα, πάντα θα επιθυμούμε κάτι περισσότερο. Γιατί ό,τι κι αν δώσεις στα παιδιά, στο μέλλον αυτού του κόσμου, εφόσον το κάνεις με αγάπη και ευσυνειδησία, αναπόφευκτα θα αναρωτιέσαι: «έκανα το καλύτερο;». Φυσικά, θα το εύχεσαι, θα ελπίζεις και θα προσπαθείς. Κάθε μέρα από την αρχή!

Τι κερδίζουν τα παιδιά, κατά τη γνώμη σας, από ένα… παραμυθένιο μουσικό έργο σαν τον «Πέτρο και τον Λύκο»;

Βαπτίζονται στον κόσμο της μουσικής ταξιδεύουν με τη μουσική των λέξεων και τα λόγια των μουσικών οργάνων. Τρυπώνουν σε απάτητους τόπους φαντασίας και υφαίνουν μια αξέχαστη ανάμνηση μουσικής εμπειρίας και αισθητικής απόλαυσης. Τι άλλο;

Κάθε όργανο διαβάζουμε ότι αντιπροσωπεύει έναν χαρακτήρα της ιστορίας. Η επιλογή των οργάνων έγινε βάση της προσωπικότητας του κάθε χαρακτήρα;

Νομίζω ότι η επιλογή έγινε με τη ψυχή και τη διάνοια του Σεργκέι Προκόφιεφ. Έτσι όπως γίνονται όλες οι επιλογές που οδηγούν σε μεγαλειώδη έργα όπως αυτό. Γι' αυτό και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες αναλύσεις και εκλογικεύσεις. Χρειάζεται άνοιγμα ψυχής και πνεύματος. Γιατί έτσι οδηγείται κανείς στη μέθεξη, στην επικοινωνία δηλαδή, ανάμεσα στον αισθητό κόσμο και τον κόσμο των ιδεών.

 

Εσείς τι νιώθετε ότι έχετε κερδίσει από αυτή την εμπειρία μέχρι τώρα και τι πιστεύετε ότι θα κερδίσετε αφού αρχίσουν οι παραστάσεις;

Είναι μια μοναδική εμπειρία, έτσι κι αλλιώς, η συνεργασία με τον μαέστρο Νίκο Χαλιάσα, τον οποίο θαυμάζω απεριόριστα, και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών που αγαπώ πολύ. Ωστόσο, υπάρχει κάτι ξεχωριστό σε αυτή τη σύμβαση. Τούτη τη φορά δεν μιλώ μόνη μου στα παιδιά ως συγγραφέας με τις δικές μου λέξεις μου. Τους μιλώ παρέα με ένα σύνολο ανθρώπων, με τις λέξεις και τις μελωδίες ενός μεγάλου μουσουργού. Αχ! Είναι μοναδικό! Είναι πρωτόγνωρη πρόκληση. Απαιτεί συνεργασία, θέλει αγάπη αλλά βαραίνει η ευθύνη.

Πόσο διαφορετικός σας φάνηκε ο ρόλος ως αφηγήτριας από την ιδιότητά σας ως συγγραφέως; Θα ξανακάνατε ένα παρόμοιο εγχείρημα;

Αφηγούμαι καθημερινά παραμύθια στην τάξη ως εκπαιδευτικός και ως συγγραφέας. Αλλά αυτή η εμπειρία είναι σίγουρα διαφορετική. Τελικά, δεν νιώθω καν να αφηγούμαι. Νιώθω σαν να ξεκλειδώνω με το κλειδί του σολ μια μαγική πόρτα και να καλωσορίζω τα παιδιά σ' έναν ολάνθιστο κήπο όμοιο με παρτιτούρα γεμάτη νότες, όπου ακολουθώντας τον μαέστρο και μια ολόκληρη ορχήστρα, βρισκόμαστε όλοι μαζί, με τον Πέτρο και τον λύκο, σ΄ ένα μαγεμένο μονοπάτι, σωστό πεντάγραμμο.

Είστε έτοιμοι; Σας περιμένουμε!

 

*Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση, θα βρείτε εδώ.

 

Αναδημοσίευση από www.mama365.gr 

Σχετικά

Διαδραστικές αφηγήσεις παραμυθιών, σεμινάρια εκπαιδευτικών, σχολικές γιορτές με την επιστημονική καθοδήγηση και καλλιτεχνική επιμέλεια της Μαριλένας Καββαδά.


© Copyright 2020 Magiko Kohili. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος